1978, Anglia. Primul bebe conceput in eprubeta. De atunci, in lume, prin aceasta metoda s-au nascut aproximativ 3 milioane de copii.
Aceasta cifra a fost anuntata recent la Praga, in cadrul conferintei anuale a Societatii Europene de Reproducere si Embriologie Umana, de medicul Jacques de Mouzon, specialist in probleme de reproducere umana din Franta. Participantii la conferinta sunt de acord ca aceste cifre acopera partial realitatea, deoarece ele sunt colectate in special din tarile europene, in timp ce datele privind Asia si Africa nu sunt accesibile. Europa, Germania, Franta si Marea Britanie sunt tari in care reproducerea umana este folosita frecvent. Dar din punctul de vedere al numarului cuplurilor care au apelat la aceasta metoda pentru a deveni parinti, Israelul este in frunte, urmat de Danemarca, Franta si Germania. Potrivit statisticilor, rata de succes este usor mai scazuta in cazul implantarilor de embrioni conceputi in vitro - embrioni asa-zisi "proaspeti", comparativ cu embrionii "congelati".
Azi nu s-ar fi putut aborda acest subiect fara formidabilul progres inregistrat in 1978 prin tehnicile reproducerii asistate. A urmat punerea la punct a tehnicii fecundarii in vitro a unui ovocit de un spermatozoid pentru tratarea sterilitatii feminine. Iar anul 1990 a adus cu sine metoda microinjectarii de spermatozoizi in ovocite vizand sterilitatea masculina.
Aceste tehnici din ce in ce mai sofisticate, dar si mai eficiente au facut multe familii fericite. Dar tot ele au scos la iveala o realitate care ar trebui sa dea de gandit: un cuplu din sase este steril din cauze fiziologice si comportamentale: tabagism, supraponderalitate, stres etc. 1978, Anglia. Primul bebe conceput in eprubeta. De atunci, in lume, prin aceasta metoda s-au nascut aproximativ 3 milioane de copii.
Aceasta cifra a fost anuntata recent la Praga, in cadrul conferinte