Dupa atatea lucrari seci, aride despre Campania din Est, simt nevoia unor texte mai omenesti. Stiu de cele doua carti de reportaje ale lui Constantin Virgil Gheorghiu: "Ard malurile Nistrului" si "Cu submarinul la asediul Sevastopolului". Sa le citim sau, cel putin, sa le comandam la Biblioteca Academiei Romane! Hai la Fisier!
Constantin Virgil Gheorghiu mi-a pregatit o surpriza: nu gasesc "Cu submarinul la asediul Sevastopolului". Gasesc in schimb "Ard malurile Nistrului" (ce de editii pana in 1944!) si "Am luptat in Crimeea". Le comand la sala. De cum le primesc ma apuc de rasfoit. Ma intereseaza mai mult "Ard malurile Nistrului". Are si un titlu senzational, facut sa atraga atentia. Parca si vad niste maluri arzand!
EDITII. In cronica sa de la Radio, Perpessicius zice de o carte "avind pe coperta sugestiva imagine a unui peisaj inecat in fum si flacari". Probabil ca e cea de-a treia editie, inscrisa pe una dintre paginile de inceput la rubrica: De acelasi autor. Cartea din fata mea are o alta coperta. La fel de sugestiva: "Ard malurile Nistrului", scris cu literele unui foc tanar pe rosul de foc extins, dar temeinic, al copertii. Se vede treaba ca eu am prima editie. Titlul complet denuntat inauntru: "Ard malurile Nistrului. Mare reportaj de razboi din teritoriile dezrobite. Cu o prezentare de Tudor Arghezi". Tudor Arghezi, care va sa zica!
L-am prins cu fascismul in sac! Textul lui Arghezi ma face sa surad. Al dracului oltean! Sub forma unei scrisori (incepe cu "Iubite Domnule Gheorghiu"), prezentarea nu-l angajeaza cu nimic pe marele scriitor in plan politic. Nu stiu cum s-au infatisat lucrurile in realitate. Ma indoiesc ca Arghezi a scris textul pe gratis. Din mica fila de manuscris se intelege ca autorul i-a solicitat lui Arghezi o prefata. Si Arghezi ii raspunde ca e atat de talentat, ca n-are nevoie de prefata lui, a lui Arghezi: "Iti raspu