L-am cunoscut zilele trecute pe ambasadorul Egiptului la Bucuresti, Fawzi Mohamed Elsaid Gohar. Nu puteam scrie despre Ziua Nationala a Egiptului, sarbatorita la 23 iulie, fara sa nu stam de vorba cu reprezentantul acestei tari in Romania.
La cateva ore dupa miezul zilei, pe un soare atat de fierbinte incat simteam ca ne pravalim de-a-n-picioarelea, ne infiintam la poarta ambasadei din Bulevardul Dacia.
La intrare, un tanar mignon cu ochi vioi ne astepta cu zambetul pe fata. Ii dam ziua buna in romana si engleza, dar nu primim nici un raspuns verbal, ci doar un zambet mult mai larg. Ne pofteste inauntru, gesticuland de zor, si ne lasa in fata unei usi uriase din lemn masiv, intr-un salon racoros. De aici, ne ia in primire secretara ambasadorului, Mariana Ionescu. Ne invita intr-o incapere, spunandu-ne ca domnul Gohar ne astepta.
Mobilata simplu, cu un birou si doua biblioteci din lemn, pline cu carti, fotografii inramate si medalii, incaperea nu era nici pe departe asa de racoroasa cum speram noi. Asezat langa biroul sau de lucru, ambasadorul ne zambeste, isi face prezentarile si ne invita sa luam loc. Ii spunem in cateva cuvinte despre ce am vrea sa ne vorbeasca si dam drumul reportofonului si camerei foto.
Reprezentantul Egiptului la Bucuresti, diplomat de cariera, ne cucereste pe loc. Vorbeste frumos despre locurile sale natale, despre poporul pe care il reprezinta aici.
FARA POLITICA. Ne spune ca si-ar dori ca tot mai multi turisti egipteni sa viziteze Romania - "pentru ca au ce vedea". Dar pentru asta e nevoie ca procedurile de acordare a vizelor sa nu mai fie atat de greoaie ca in prezent. "La noi nu e atat de complicat. Poti primi viza intr-o singura zi", declara ambasadorul.
Ne spune ca a venit in Romania in septembrie 2005 si ca, luna urmatoare, s-a si prezentat la Presedintia Romaniei pentru a-i preda lui Traian Basescu s