mirific, prin canale străjuite de stufăriş şi întinderi de trestii, întrerupte, din când în când, de dune de nisip şi grinduri înguste. Numai ţipătul cocorilor sau dansul pelicanilor mai mirific, prin canale străjuite de stufăriş şi întinderi de trestii, întrerupte, din când în când, de dune de nisip şi grinduri înguste. Numai ţipătul cocorilor sau dansul pelicanilor mai brăzdau liniştea dintre ape. Obosiţi de atâta frumuseţe, ne-am oprit pentru un scurt prânz tradiţional, cu - ce altceva ?! - ciorbă de peşte şi peşte la proţap. Numai când am văzut atâta peşte şi mi s-a făcut rău. Dar, pot să spun, cu mâna pe inimă, că în viaţa mea nu am mâncat ceva mai divin. Dintr-odată, îmi plăcea peştele ! Ciorba de peşte ! Am aflat şi de ce. "Fătuca mea, mi-a explicat unul dintre lipoveni, această ciorbă este blagoslovită. şi n-o vei mai mânca decât aici. Pentru că gustul ei vine din adâncuri, din peştii ăştia mici, care aţâţă pofta, din peştele ăsta mare, care-ţi potoleşte foamea şi din apa de Dunăre, cu miroasele ei bătrâne - ăsta-i secretul." A avut dreptate. Nicăieri nu am mai mâncat ciorbă de peşte ca cea înjghebată la ceaun de lipovenii noştri. Dar am încercat să-mi ostoiesc dorul cu o variantă citadină:
Ciorbă pescărească
Ingrediente: 1 kg peşti mici, 1 1/2 kg peşte mare (crap, somn), 2-3 cepe, 1 fir de praz, 3-4 căţei de usturoi, 250 g roşii, sare, 2 linguri ulei.
Mod de preparare: Se fierb într-o oală, până se sfărâmă, peştii mărunţi, curăţaţi şi spălaţi. Se strecoară, se aruncă peştii mici şi, în aceeaşi zeamă, se adaugă ceapa tăiată bucăţi, prazul şi usturoiul tocate, roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cuburi şi uleiul. După ce au fiert toate 10 minute, la foc iute, se pune şi peştele cel mare, curăţat şi tăiat în bucăţi. Se potriveşte gustul cu sare, se acreşte cu puţin oţet şi se mai lasă să fiarbă 15-20 de minute. După dorinţă, se po