(Foto: )
Sambata dimineata, ora sapte. Surprinzator - aglomeratie mare pe strazile Constantei. Ne strecuram insa repede cu sprinterul in care ne-am imbarcat sase persoane curioase sa vedem „care e treaba” cu Bulgaria. Ora opt - ajungem in vama la Vama Veche. Un politist de frontiera isi pune mainile-n cap si-i spune unui coleg: „Iar s-a spart conducta!”.
"Care?”, intreaba razand celalalt. „Asta cu masini. Nu vezi?”, raspunde frontieristul, aratand spre coloana de masini care se inghesuiau, harnice, sa-si duca turistii in Bulgaria. Mare parte, logic, romani.
Jumatate de ora se pierde cu formalitati si de o parte si de alta, un catel latra de mama focului, dar se linisteste cand este bagat in seama, iar soarele incepe sa-si intre in drepturi, desi este inca devreme. Cald, iar prognoza meteo se arata darnica in grade Celsius (in jur de 25-29 si 25 in apa).
Traseul nostru, al celor de la „Replica”: Varna, Nisipurile de Aur, Albena, Balcic, Cap Kaliakra. Ca sa nu tinem oamenii in suspans, unde credeti ca erau cei mai multi turisti romani? La Balcic. Mai ieftin, o statiune nu de fite, dar care iti intra la inima. Ti se zice „buna ziua” si „multumesc”. Te simti ca acasa.
Parca te doare sufletul cand vezi cata lume e in statiunile bulgaresti. Un bulgar ne spune ca, totusi, „nu e bine”. „Nu plin, nu bine inca...”, ne spune bulgarul care „rupea” ceva romaneste - nu de alta, dar are prieteni romani care ii aduc tigari si alcool de pe la duty-free-urile noastre sau din Portul Constanta, ca e mai ieftin.
„Nu plin, nu bine inca...”, dar pe strazi - lume multa, parca special sa-l contrazica pe bulgarul nostru nemultumit.
Mii de romani, multi rusi, nordici blonzi, prea blonzi, cu copii multi, nemti, americani si englezi pe ici-pe colo, france