Mai multi investitori straini si romani testeaza puterea vantului in zona Tulcea pentru a instala centrale eoliene, a declarat, pentru NewsIn, administratorul uneia dintre primele societati producatoare de energie eoliana din tara, Ecoprod Energy, Nicolae Oprea.
Luand in calcul tehnologiile promovate pentru incetinirea procesului de incalzire globala si reducerea emisiilor de carbon, energia eoliana si-a gasit deja "aliati" de incredere in Germania, Olanda, Spania sau Marea Britanie si mai nou in Romania, care s-a dovedit a fi o sursa buna de exploatare a acestei energii.
"Germani, austrieci, portughezi, spanioli, italieni, toti vor sa construiasca centrale eoliene in Tulcea. Stiu ca o firma mare germana, de fapt cea mai mare companie producatoare de centrale pe vant din Germania, Enercon, vrea sa instaleze astfel de centrale in comuna Mihai Viteazu din Tulcea si face in prezent masuratori. Este o batalie foarte mare pe cele mai bune locatii pentru ca vorbim de energia viitorului", a spus administratorul Ecoprod Energy. Potrivit lui Oprea, exista o harta a vanturilor in Romania, iar cea mai buna zona pentru instalarea de centrale eoliene este zona Marii Negre, platforma continentala, urmata de litoral zona Costinesti si apoi Dobrogea.
Energia eoliana are multe avantaje. Este uriasa, nepoluanta si regenerabila, iar Romania are un potential bun al surselor regenerabile de energie.
Din punct de vedere al pietei surselor regenerabile, World Energy Council prin intermediul studiului Survey of Energy Resources 2001, sustine ca energia eoliana se situeaza pe o pozitie privilegiata, in comparatie cu energia hidro, solara sau geotermala. In ultimii ani au fost realizate progrese tehnologice remarcabile, dar in prezent electricitatea produsa pe aceasta filiera nu este inca in totalitate competitiva din punct de vedere economic. Conform studiului citat,