Cursul mediu al monedei unice a scazut la nivelul saptamanii trecute cu 1,1 bani, in timp ce dolarul a pierdut peste 3,5 bani, datorita evolutiei paritatii euro/dolar
„Perioada de vara este intotodeauna una de acumulare pentru leu, datorita revenirii acasa, in concedii, a romanilor care muncesc in strainatate, observa un dealer bancar. Acum cresc constant intrarile la casele de schimb, iar cererea importatorilor scade sensibil. In aceste conditii o scadere a euro sub pragul de 3,5 lei nu ar trebui sa mire. Insa nu cred ca va fi depasit nivelul de 3,5 lei”.
Euro a inceput saptamana cu un curs mediu de 3,5901 lei, miercuri fiind atins maximul de 3,5942 lei, cotatiile din piata urcand pana la 3,6 lei.
Vanzarile consistente de joi, atat ale exportatorilor cat si ale speculatorilor, au provocat o apreciere consistenta a monedei nationale, euro coborand la 3,5642 lei.
Finalul saptamanii a gasit insa euro din nou pe un trend crescator, evolutie normala avand in vedere aprecierea acestuia pe pietele internationale.
Cursul mediu al euro a urcat vineri de la 3,5642 la 3,5811 lei, pe o piata unde cotatiile au fluctuat intre un minim de 3,5570 si 3,5630 lei si un maxim de 3,58 – 3,5850 lei.
Dolarul a avut o evolutie descedenta. Dupa ce a atins miercuri maximul ultimelor patru saptamani, 2,8743 lei, el a cazut brusc, vineri cursul fiind anuntat la 2,8288 lei.
Pe piata monetara supralichiditatea in lei s-a facut simtita, nivelul dobinzilor mentinandu-se in culoarul 0 – 2%. Dealerii anticipeaza revenirea la valori de 8 – 9%, odata cu inceputul unei noi perioade de formare a rezervelor minime obligatorii ale bancilor.
Cursul mediu al monedei unice a scazut la nivelul saptamanii trecute cu 1,1 bani, in timp ce dolarul a pierdut peste 3,5 bani, datorita evolutiei paritatii euro/dolar
„Perioada de vara este intotodeauna una