Asa cum v-am promis, continuam seria prezentarii unor statistici economice. De data aceasta va propunem o serie de statistici mondiale, comparative.
Astfel, ne vom referi la Romania raportata la nivel mondial si la statele UE, la rata somajului, la durata medie a vietii, la sporul natural, la produsul intern brut pe cap de locuitor, la indicii productiei industriale, la productia principalelor produse agricole, la lungimea si densitatea liniilor de cale ferata, la balanta de plati externe export minus import, la locuintele terminate si la
suprafata lor medie, la inzestrarea cu aparate radio, TV, telefoane mobile, Internet si PC, la cheltuielile publice pentru educatie, la rezervele de aur si la rezervele internationale, exclusiv aurul. Facem mentiunea ca datele se refera la anul 2002 sau, in unele cazuri 2003, acestea fiind cele mai recente statistici.
Romania nu sta bine la nici un capitol din cele mentionate anterior. Mai mult, Romania e mai mereu in coada clasamentelor, inferioara ei fiind doar tari precum India, Bulgaria, Indonezia sau unele tari baltice. E drept, datele sunt de acum patru - trei ani, dar, intre timp, este putin probabil ca situatia sa se fi schimbat radical.
Departe de Europa
La nivel mondial, in ceea ce priveste productia, stam satisfacator - adica peste 1% din productia mondiala - la capitolul porumb, cartofi, struguri si lapte de vaca. Procentaje de aproape zero la suta avem la cupru sau bovine. Raportata la valorile tarilor din UE, Romania nu sta deloc roz, fiind departe de media europeana.
Astfel, rata de crestere a populatiei (la mia de locuitori) era de 2,5 in Romania, in timp ce in UE media era de 6,1.
Iata si celelalte valori comparate: densitatea populatiei 91,3 - 120,6 (locuit