Politistii de frontiera sunt azi in emotii. Ei vor prezenta raportul ultimelor luni de activitate in fata ministrului Vasile Blaga si a secretarului de stat in MAI, chestorul Anghel Andreescu. Tensiunea este cu atat mai mare cu cat se apropie data integrarii in Uniunea Europeana, iar Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) este una dintre cele mai importante institutii cu sarcini precise in acest domeniu. Pana in acest moment, subalternii chestorului Nelu Pop au reusit sa finalizeze, mai devreme cu 7 luni, incadrarile de personal la viitoarea granita externa a UE si continua securizarea granitelor prin implementarea sistemelor performante de voce-date. Si la combaterea migratiei ilegale, politistii ar putea sa obtina o bila alba in fata organismelor europene care ii monitorizeaza. Daca, in anii anteriori, retelele actionau in special la frontiera cu Republica Moldova si cu Bulgaria, acum, rutele folosite au fost schimbate, evitandu-se teritoriul Romaniei.
Inca de la jumatatea lunii mai a.c., IGPF a anuntat ca este gata de aderarea la UE. Cel putin la capitolul deficit de personal. Cu 7 luni inainte de data scadenta, politistii de frontiera au rezolvat problema incadrarilor in functii.
Ultimele 509 posturi vacante au fost ocupate pana la 1 iulie. In acest mod, preciza IGPF, se va finaliza completarea deficitului de personal, iar autoritatile de la Bucuresti se vor putea "tine" de cuvant in privinta angajamentelor asumate pentru aderare, la capitolul Justitie si Afaceri Interne (JAI). Astfel, au fost scoase la concurs, pentru incadrare din sursa externa, 150 posturi de agenti si 309 posturi de personal contractual.
Pentru frontiera cu Republica Moldova au fost prevazute 73 de posturi agenti si 125 personal contractual, la frontiera cu Ucraina 6 locuri pentru agenti si 91 personal contractual, la granita cu Uniunea Serbia si Muntenegru