"Exista o relatie dovedita intre numarul de zile de absenta de la serviciu si gradul de satisfactie al angajatilor in acel loc de munca, de aceea organizatiile in care angajatii sunt foarte motivati au un numar redus de zile de concediu medical", declara Marina Otelea, medical operations director al Medicover.
Studiul Medicover a urmarit evaluarea pierderilor pe care absenteismul la locul de munca le genereaza in activitatea unei companii.
Astfel, in Romania numarul mediu de zile de concediu medical este de 3.500 pe an si genereaza pierderi de 30-40% companiilor, spune studiul Medicover. "Piata muncii din Romania este dinamica si variata. Acest dinamism presupune o permanenta adaptare la nou si pentru multi aceasta reprezinta un factor de stres. Varietatea, complexitatea activitatii, dar si influentele simultane ale multor variabile economice si sociale fac ca efortul de adaptare sa fie unul permanent si cu consecinte asupra modului de viata, cu impact asupra sanatatii", apreciaza Marina Otelea.
Conform datelor Medicover, exista angajati care resimt un grad variabil de disconfort, clasificat in limbajul medical ca "boala psihosomatica", afectiune care nu poate fi incadrata medical. Cu alte cuvinte suferintele reclamate de angajati nu pot fi depistate de mijloacele actuale de investigatie, dar sunt strans legate de stresul perceput si tin de contextul psihosocial al salariatului, inclusiv de cel profesional.
"Aceasta afectiune tine si de modul de organizare a timpului, de motivatia pentru lucru, de armonia familiala, de ritmul si frecventa schimbarilor sau de relatiile interumane. Din acest punct de vedere colaboram cu managerii de resurse umane pe mai multe niveluri, de la rezolvarea mai rapida a problemelor medicale acute aparute pana la dezvoltarea unor programe de evaluare medicala si psihologica organizationala", precizeaza Otelea.
I