Parlamentarii polonezi au votat unirea a trei institutii pana acum separate pentru a da nastere unui supraorganism de supraveghere a mediului financiar.
Camera inferioara a Parlamentului Poloniei a aprobat infiintarea unei noi institutii de reglementare a sectorului financiar al tarii, controversata decizie amenintand sa diminueze rolul bancii centrale, scrie Financial Times.
Partidul Conservator (PiS), aflat la guvernare, doreste sa reuneasca comisia de reglementare a pietei de capital (KPWiG) si institutia de reglementare a sectoarelor de asigurari si de pensii (KNUiFE) la inceputul lui 2007, organismul de supraveghere a sectorului bancar (KNB) urmand sa se alature noii institutii in 2008. Principala critica adusa legii se refera la pierderea independentei institutiei bancare, ea urmand sa raspunda direct cabinetului primului-ministru.
Crearea Comisiei de supraveghere a sectorului financiar(KNF) reprezinta de fapt indeplinirea unei promisiuni facute de partidul aflat la guvernare, PiS, in timpul campaniei electorale. Masura a fost insa aspru criticata atat in Polonia, cat si de Banca Centrala Europeana.
Guvernul polonez sustine ca reunirea celor trei institutii va contribui la reducerea cheltuielilor si va intari sistemul de supraveghere a sectorului bancar. Analistii considera insa ca in acest fel va fi diminuat rolul jucat de banca centrala a Poloniei, in timp ce oficialii ei au criticat proiectul, spunand ca acesta ar putea ameninta stabilitatea pietei bancare si independenta institutiei.
Comisia va prelua responsabilitatile legate de supravegherea pietelor de capital si a industriei asigurarilor si pensiilor. In anul 2008 va prelua si sarcina reglementarii sectorului bancar de la Banca Nationala a Poloniei.
Totusi, directorul noii comisii va deveni imediat presedinte al comisiei de supraveghere a sectorului ba