Suportul primit de dolar odata cu declansarea conflictului din Orientul Mijlociu a fost uitat de investitori, incepand cu joia trecuta, dupa ce au fost publicate opiniile lui Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale, care a lasat de inteles ca procesul de majorare a dobanzii americane va intra in urmatoarele doua luni intr-un proces de repaus.
Bernanke anticipeaza o incetinire a ritmului de crestere a economiei SUA, care va avea ca efect o usoara majorare a ratei somajului si reducerea ritmului de crestere al pietei imobiliare. In aceste conditii, presedintele Fed a sugerat ca seria de 17 majorari consecutive ale dobanzii se apropie de sfarsit. Rezerva Federala a inceput procesul de crestere a dobanzii in iunie 2004, atunci cand era inregistrat minimul ultimilor 50 de ani, pentru ca luna trecuta aceasta sa fie de 5,25%, aproape dubla comparativ cu cea din euro-zona.
Pe acest fond, dupa ce a scazut la un minim de 1,2458 dolari, euro a urcat vineri seara pe pietele americane la 1,2697 dolari. Perspectivele de apreciere ale monedei unice se mentin ridicate, avand in vedere posibilitatea ca investitorii sa cumpere mai putine bonuri de Tezaur americane, actiune care a echilibrat uriasul deficit comercial al SUA.
Un risc major pentru dolar il poate reprezenta aparitia preconizatei burse petroliere a statelor din Golful Persic, care ar urma sa aiba sediul la Teheran, unde decontarile ar urma sa fie realizate in euro. O astfel de eventualitate ar putea determina la bancile centrale ale multor tari schimbarea cotei in dolari ale rezervelor lor valutare, ceea ce ar provoca implozia pietei mobiliare si imobiliare americane.
In privinta paritatii euro/yen s-a observat continuarea trendului de apreciere al monedei unice.
Suportul primit de dolar odata cu declansarea conflictului din Orientul Mijlociu a fost uitat de investitori, incepand c