Tocmai datorita vestilor bune cu care a fost presarata saptamana trecuta, la care investitorii au rectionat pozitiv nu mai mult de o zi, putem concluziona ca trendul negativ e departe de a fi luat sfarsit.
Sedinta de vineri a accentuat scaderile de joi, atat in piata americana cat si in cele europene. Astfel, cresterile spectaculoase survenite miercuri dupa vestile bune aduse de Fed (Rezerva Federala Americana) raman o picatura intr-un ocean.
Optimistii - cu gandul la analizele financiare
Din ce in ce mai multe voci spun ca trendul crecator se apropie, rezultatele financiare dandu-le dreptate. Desi este destul de devreme pentru a putea trage concluzii, pentru firmele componente ale S&P 500 acesta pare a fi al 12-lea trimestru consecutiv in care profiturile s-au majorat cu peste 10%.
In opinia lui David Dropsey, analist financiar la Thomson Financial, pana acum, sectorul industrial si cel al materialelor din Statele Unite sunt cele care sau dat cele mai bune rezultate. Totodata el a mentionat ca acest clasament se va schimba probabil, o data cu raportarile de saptamana aceasta ale companiilor din sectorul energetic.
Problema este ca, desi rezultatele acestora vor fi probabil peste asteptari, pe fondul cresterii continue de energie, in special obtinuta din prelucrarea titeiului , investitorii vor reactiona lent si prudent la aceste realizari. Se prefigureaza astfel o reiterare a situatiei de anul trecut.
Pesimistii - cu ochii la evolutia pietei
Cresterea importanta a profitului companiilor din S& P 500 contravine flagrant cursului indicelui, acesta aflandu-se la cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni.
Aceasta discrepanta ii da dreptate lui Russel Lundeberg de la Barrett Capital Management, care a sintetizat foarte bine situatia actuala: “Foarte multi oameni sunt ghidati acum emotional.