Cota de zahar pe care Ministerul Agriculturii o va imparti intre producatori ramane unica solutie pentru micii jucatori, pe o piata in care se estimeaza ca aderarea la Uniunea Europeana va crea scindari puternice. Integrarea nu va afecta consumatorul, pentru ca pretul zaharului se va mentine la nivelul actual, de 0,8 - 0,9 euro/kg, cel putin pana in 2008.
Batalia in industria zaharului se va da din 2007 pentru impartirea celor 440 mii de tone de zahar atribuite de Uniunea Europeana si in functie de care se va cristaliza prezenta fiecaruia dintre cei noua producatori in industria zaharului. De fapt, confruntarea principala se va da pentru cele 110 mii tone de zahar din sfecla, pentru ca sfecla este o materie prima mult mai ieftina decat zaharul de import, ale carui cotatii la Burse sunt extrem de fluctuante.
Acum sunt doar patru fabrici care mai fac zahar din sfecla, cea detinuta de Agrana la Roman, Diamant Oradea, Zaharul Ludus si fabrica de zahar de la Bod.
Obtinerea unor cote cat mai mari inseamna, pe langa un profit bunicel, si posibilitatea de a vinde afacerile pe bani mai multi. Cumparator ar fi Agrana, care este lider, cu o cota de 30% din piata si care a declarat ca este interesata de expansiune.
Cota dulce
Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de 440 mii de tone de zahar, sub consumul din 2005, care a fost de 560 mii de tone. Perioada de referinta pentru calculul acestei cote a fost 1998 - 2002, in care fiecare producator a participat cu o anumita cota la totalul de productie. Insa, cam 30% din cota, adica aproape 40 mii de tone de zahar, au fost acoperite de fabrici care nu mai exista acum, ceea ce inseamna ca Ministerul Agriculturii va trebui sa imparta cota ramasa intre jucatorii activi. Un proces pe cat de complicat, pe atat de contestat.
In consum, o parte importanta e detinuta de productia inter