Reprezentand SC Ceramica SA Iasi, una dintre putinele fabrici locale din domeniul productiei care a reusit sa obtina in ultimii ani un profit considerabil, directorul Corneliu Lucaci sustine ca secretul rezistentei fabricii iesene pe piata este dat de salariatii care sunt in mare parte si actionari.
Reporter: Cum rezista fabrica de ceramica din Iasi in conjunctura actuala a pietei si cum gaseste resurse financiare?
Corneliu Lucaci: Piata s-a diversificat mult in ultimii ani. Au aparut si investitorii mai mari. Vor veni si holdinguri, cu care este greu sa te bati. Banii sunt mai mult din activitatea noastra, din profitul anual. Am evitat, pe cat am putut, sa apelam la credite bancare. Noi asteptam cu interes fondurile structurale care vor veni dupa integrare.
R: Fiecare unitatea economica are probleme cu lipsa de personal si mai mult cu plecarile si noile angajari. Cum afecteaza acest lucru productia?
C.L.: Colectivul reprezinta o posibila reteta de succes. Daca pleaca unul dintre directori din fabrica, sa mearga totul la fel de bine. La noi oamenii s-au cernut de-a lungul timpului si avem oameni disciplinati care stiu ce au de facut.
R: Care este cel mai mare concurent al fabricii de ceramica?
C.L.: Avem concurenta mare din partea unui grup din Austria, ce are peste 23 de fabrici de ceramica, pe 3 continente, care a venit de curand si in Romania. Pe segmente sunt mai multi concurenti, dar mai mici. Un astfel de concurent ar fi materialele din BCA, folosite la constructii, dar noi avem avantajul izolarii termice mai bune.
R: Reprezinta aderarea la Uniunea Europeana o provocare sau o povara?
C.L.: Fara investitii nu ai cum sa rezisti in productie. Avem, in acest moment, o investitie prin care vom reduce cu 35 la suta consumul de gaz metan si vom dubla sau chiar tripla productivitatea. Ca