Oricat de mult am vrea sa ne ocupam cu altceva, presedintele Basescu reuseste sa ne ofere, saptamanal, material de reflectie. "Inca vedem structuri ale statului ticalosit actionand in viata de zi cu zi, inca ne jucam cu infractori care ne scapa, inca avem tentatia sa raspundem la comenzi politice, inca exista in institutiile statului tentatia de a se considera clanuri" - este declaratia presedintelui la depunerea juramantului de credinta de catre absolventii Academiei de Politie. Mesajul este absolut rezonabil. El ne aduce aminte de acel presedinte care impresiona, undeva la inceputul anului trecut, cand vorbea despre necesitatea schimbarii radicale a acestui sistem care a permis PSD-ului sa capete o putere prea mare.
Nu este rezonabil insa ca, dupa un an si jumatate, presedintele sa recurga la exact acelasi discurs. Mai ales ca, in tot acest interval, Traian Basescu nu a stat linistit. Dimpotriva, in virtutea propriei viziuni asupra mandatului sau, a intervenit foarte mult. Conform unui studiu realizat de Institutul PRO, presedintele Basescu a dat, in 15 luni, peste 700 de decrete referitoare la schimbari in interiorul sistemului judiciar (procurori si judecatori), cu mult peste nivelul mandatelor precedente (cand se dadeau doar 20-30 de decrete de acest fel, in acelasi interval de timp). Cand avem un presedinte atat de implicat in schimbarile institutionale, cum poate fi interpretat mesajul sau despre sistemul ticalosit? In niciun caz ca venind din afara respectivului sistem. Si atunci, ori schimbarile operate de el nu sunt eficiente (caz in care raspunderea ineficientei se rasfrange si asupra sa), ori sunt eficiente (caz in care discursul nu isi are rostul).
Tind sa cred ca schimbarile (care chiar s-au produs) nu aveau cum sa fie eficiente. Nu neaparat din perspectiva functionalitatii sistemului, ci din perspectiva raportarii la obiectivele pe care