Legea privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care va intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, cuprinde noi prevederi referitoare la cele patru regimuri de executare si la importanta laturii educative a detinutilor.
Cele patru regimuri de executare a pedepselor - de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis - acorda posibilitatea condamnatului de a trece dintr-un regim de executare in altul, in functie de conduita sa.
Astfel, regimul de maxima siguranta se aplica persoanelor condamnate la detentia pe viata sau la pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani.
Avand in vedere ca acest regim presupune luarea unor masuri stricte de paza si escortare, potrivit noilor reglementari, activitatile educative sau munca prestata se efectueaza in grupuri mici. Regimul inchis de executare se aplica persoanelor condamnate la pedepse intre 5 si 15 ani de inchisoare, acesti condamnati putand munci si in afara penitenciarului, in timp ce regimul semideschis (aplicat in cazul pedepselor intre 1 si 5 ani de inchisoare) ofera detinutilor posibilitatea de a se deplasa neinsotiti in penitenciar, de a munci si de a participa la activitati culturale, psihologice etc., in spatii care raman deschise in timpul zilei, sub supraveghere.
Cel de-al patrulea regim se refera la persoanele condamnate la pedepse cu inchisoarea mai mici de un an, caz in care activitatile se pot desfasura si fara supraveghere.
Schimbarea regimului de executare a pedepselor se dispune de judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, la cererea persoanei condamnate sau la sesizarea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.
Comisia are obligatia ca, o data la sase luni, sa verifice conduita persoanei condamnate si sa intocmeasca un raport in