superlativ. Mâncarea cel mai des asociată însă cu Sicilia este caponata, un amestec de vinete cu legume, o explozie de arome, ideală pentru zilele fierbinţi de vară. Se serveşte în general superlativ. Mâncarea cel mai des asociată însă cu Sicilia este caponata, un amestec de vinete cu legume, o explozie de arome, ideală pentru zilele fierbinţi de vară. Se serveşte în general rece, la temperatura camerei, ca antipasto (antreu), dar şi caldă, ca garnitură. Prea bună pentru a fi rezervată doar lunilor de vară, caponata se prepară azi tot anul, într-o infinită varietate de forme - unele cu nuci sau migdale, sparanghel sau anghinare, altele cu anşoa, creveţi sau ton.
Caponata
Pentru 8 porţii
Ingrediente: 2 vinete potrivite, sare, 3 + 1/2 căni ulei, 1 căţel de usturoi, 550 g ţelină, 1 ceapă potrivită, 400 g roşii, 1 lingură zahăr, 3 linguri oţet de vin roşu, 2 linguri capere (de la borcan), 1/2 cană măsline, piper, 1 legătură mică busuioc tocat
Mod de preparare: Se taie vinetele în cuburi de cca 2 cm, se presară cu sare şi se lasă să stea cca 2 ore; se clătesc şi şterg cu hârtie de bucătărie. Se încing 3 căni de ulei într-o tigaie mare şi adâncă, se adaugă vinetele şi se prăjesc cca 7-8 minute; se scurg pe hârtie absorbantă şi se pun într-un vas. Se curăţă ţelina, se taie cubuleţe şi se prăjeşte în uleiul rămas în tigaie, cca 2 minute; se scurge şi se pune peste vinete. Separat, se încinge restul de ulei, se căleşte ceapa tăiată peştişori, amestecând, se micşorează focul, se adaugă roşiile tăiate cubuleţe şi se mai lasă 15 minute pe foc. Se adaugă zahărul, oţetul, caperele, măslinele, busuiocul, cuburile de vinete şi ţelină. Se potriveşte gustul cu sare şi piper, se mai lasă 10 minute pe foc, amestecând uşor. Serviţi la temperatura camerei, cu carne sau peşte la grătar sau cu felii de mozzarella.
ştiaţi că?
Se spune c