Companiile IT din Silicon Valley sunt tinta unui nou scandal de frauda legat de manipularea pachetelor de optiuni de la bursa.
In Statele Unite au loc in prezent anchete numeroase ale guvernului federal, precum si anchete interne ale companiilor, legate de ofertele de actiuni pentru angajati.
Dintre cele 80 de companii luate in vizor de autoritatile americane, majoritatea sunt companii IT cu locatia in Silicon Valley.
Dupa cum se arata intr-un material New York Times, este vorba in principal despre companii de marime medie, dar si de unele companii IT mai mari sau de importante trusturi de avocatura, care ofera consultanta juridica firmelor din Silicon Valley.
Punctul central al investigatiei este practica de a postdata unele oferte catre angajati, pentru a da impresia ca ele aveau o valoare mai mica decat cea reala in momentul achizitiei. Astfel, actionarii beneficiau de oferte foarte bune pentru care plateau mai putin.
Firmele de avocatura sunt investigate pentru falsificarea documentatiei, mai precis pentru modificarea datelor de pe procesele verbale ale intalnirilor sau contractele cu angajatii. Practica era raspandita mai ales la inceputul anilor '90, cand domeniul IT inflorea, iar companiile se luptau pentru angajati.
Companiile IT declara ca practica postdatarii era considerata acceptabila in vremea respectiva si ca atat companiile de consultanta, cat si cele de avocatura isi dadeau acceptul pentru astfel de proceduri. Printre companiile aflate sub investigatie se numara firma IT Brocade Communications si biroul de avocatura Wilson Sonsini Goodrich & Rosatti.
Companiile IT din Silicon Valley sunt tinta unui nou scandal de frauda legat de manipularea pachetelor de optiuni de la bursa.
In Statele Unite au loc in prezent anchete numeroase ale guvernului federal, precum si anchete interne ale companiilor, lega