„Ramidava”, „Rupes” sau Cetatea Rupea cum se numeşte acum este una dintre puţinele moşteniri pe care le mai avem de la Daci. Aproape 2000 de ani de istorie adunaţi într-un singur loc. Cetatea Rupea, un muzeu ce stă să se dărâme, o istorie care se năruie zi de zi. Legendele spun că la Rupea s-a omorât cel dintâi dac, iar poveştile localnicilor de astăzi prevestesc un sfârşit apropiat. În fiecare săptămână se surpă câte un zid: „Dacă mergeţi la Cetate aveţi mare grijă. Acum câteva zile s-a prăbuşit un zid. Se întâmplă tot mai des în ultimul timp”, este sfatul localnicilor.
Părăsită de 300 de ani
Aflată la jumătatea distanţei dintre Sighişoara şi Braşov, Cetatea Rupea tronează în vârful unei masive stânci de bazalt. Cetatea dacica purta numele de „Ramidava”. A fost ridicată în apropierea drumului ce lega Transilvania de Moldova şi Ţara Romanească. Atunci când romanii au cucerit Dacia au hotărât ca la Rupea să aşeze un castru cu denumirea de „Rupes”, adică stâncă de piatră. Rupes avea legătură cu celelalte castre romane din împrejurimi cel la Hoghiz, de pe Valea Târnavelor, Valea Oltului şi Cetatea Râşnovului şi apăra comerţul ce se desfăşura în zonă.
În secolul al XIV-lea, saşii au găsit castrul părăsit după ce prin zonă au năvălit mai multe popoare migratoare. Saşi au construit pe ruinele fostei construcţii o cetate ţărănească pe care au numit-o „Reps”, iar apoi ungurii i-au spus „Koholom”, grămadă de piatră”. Forma finală a cetăţii a fost dată de saşi. Aceştia au reconstruit-o în anul 1324. Cetatea a folosit o perioadă ca refugiu saşilor în timpul răscoalei împotriva regelui Ungariei Carol Robert de Anjou.
În 1790, o furtuna puternică a distrus acoperişul cetăţii. De atunci aceasta a fost părăsită.
Fântâna iubirii eterne
Acum, ruinele sunt muzeu. Pentru 20.000 de lei vechi te poţi plimba printre 2000 de ani de istorie. Turi