Horezu. Sau Oltenia de sub munti. In anii â80 a stat sub zodia carbune-lui, iar acum localnicii incearca sa dea orasului un suflu nou prin atra-gerea turistilor. Daca ajungeti acolo, trebuie neaparat sa vedeti cum se naste celebra ceramica de Horezu. Si daca mergeti si mai incolo, la Maldaresti, veti putea admira culele Greceanu si Duca.Lutul care naste viata Strategii boieresti - Vitejii de la MaldarestiLinistea de dinainte de Dumnezeu - Calator la Manastirea Brancovenilor Jurnal de Caravana - Sangria de Cozia Oltenia de sub munti. Asa isi numesc oamenii din Horezu cu mandrie zona. In urma cu cateva sute de ani, aici erau mlastini intinse in care isi faceau veacul huhurezii, pasarile de la care isi trage numele localitatea. Anii â80 au stat sub zodia carbunelui. Acum, localnicii incearca sa dea un suflu nou orasului, punand accentul pe turism.
Sapte blocuri, sapte sate, sapte mii de locuitori. Si saptezeci de mii de locuitori in satele invecinate, pentru ca Horezu se vrea un veritabil pol local de influenta. Numarul sapte le-ar putea purta noroc daca oamenii isi vor pune in aplicare toate planurile. Perspectivele sunt incurajatoare, pretul pamantului, spre exemplu, crescand de la 1-5 euro in 2003, la 5-17 euro in prezent.
DRUMURI SI CARBUNE. Acum cateva sute de ani, toata zona era o mlastina intinsa, intesata de huhurezi, pasari de noapte care seamana cu cucuvelele. De la ele vine si numele oarecum fatidic al localitatii. Sansele Horezului au fost drumurile iar mai tarziu carbunele. Celebrul drum al sarii, ce pornea din Ocnele Mari, trecea si prin Horezu pentru a ajunge la Cerneti. Era apoi drumul haiducilor si cel care leaga Ramnicu Valcea de Targu-Jiu. Drumurile au avut o contributie majora in avansarea localitatii la rangul de oras in 1968. Descoperirea minelor de carbune in 1980 a dat un alt suflu zonei. Localitatea a devenit un puternic fur