Dupa examenele de bacalaureat si testele nationale au urmat cadrele didactice pentru testarea cunostintelor in cadrul examenului de titularizare. Daca la bacalaureat si la testele nationale, elevii din judetul Salaj au obtinut o promovabilitate de peste 80 la suta, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu profesorii.
La examenul de titularizare doar aproximativ 30 la suta dintre ei au obtinut note peste 7. Din datele pe care le-am primit de la Inspectoratul Scolar Judetean, din cele 518 cadre didactice care au sustinut concursul de titularizare doar 181 au obtinut note peste 7. Acestea pot solicita titularizarea pentru unul din cele 297 de posturi titularizabile, atat in mediul rural, cat si in mediul urban.
Szabo ii apara pe profesori
Cei care se presupune ca transmit din cunostintele lor copiilor nu au reusit sa obtina nota 7 intr-un procent foarte mare, de aproape 70 la suta. Cum se explica acest fapt? Szabo Stefan, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, ne-a declarat ca la prima vedere aceste rezultate sunt slabe, dar exigenta pentru acest concurs a fost foarte mare.
"Pentru acest concurs trebuie invatat foarte mult si foarte multi nu se pregatesc la nivelul exigentelor cerute”. Profesorii au avut la dispozitie 4 ore pentru a trata subiectele de specialitate si de metodica, iar metodologia apare cu 8 luni inainte, deci profesorii aveau suficient timp sa se pregateasca, a mai spus Szabo.
Pe de alta parte, inspectorul general adjunct i-a disculpat pe profesorii, sustinand ca acest lucru nu dovedeste ca profesorii sunt slabi, ci doar ca acesta este un examen foarte greu si complex. Un motiv pentru acest esec al profesorilor ar fi si lipsa de experienta a unora, a fost de parere inspectorul Szabo.
In cazul