Mare parte din multitudinea culorilor si a simbolurilor intalnite in satul olarilor si, mai jos, in orasul Horezu aveam sa o regasim la Sfanta Manastire Hurezi, un asezamant impunator, ridicat acum 300 de ani in mijlocul unei paduri cu huhureze.
La trei kilometri si jumatate de Horezu si la circa trei ore de Bucuresti, inspre Oltenia, se inalta o capodopera a arhitecturii romanesti si un important centru de cultura. Manastirea Hurezi este de departe cel mai mare si mai bogat ansamblu de arta brancoveneasca din Romania.
Nu degeaba lacasul de cult a fost introdus in patrimoiul UNESCO, in urma cu 13 ani. Manastirea a fost construita de domnitorul Constantin Brancoveanu, intre 1690 si 1697. Dupa primii cinci ani de cand s-a pus temelia ansamblului monumental, considerat cel mai mare complex arhitectonic al stilului brancovesnesc, zidarii si mesterii tocmiti de marele conducator au reusit sa ridice biserica manastirii, cu doua turle pe naos (partea centrala a bisericii) si pronaos (partea de la intrarea in naos) si cu pridvorul sustinut de zece coloane sculptate. Localnicii spun ca, de fapt, biserica a fost construita de trei oameni: vataful de zidari Manea, pietrarul Vucasin Caragea si lemnarul Istrate. De altfel, portretele lor se pastreaza astazi la intrarea in biserica, adica in pridvor.
CU FATA NOUA. Arhitectural, biserica este o mica minunatie in mijlocul padurii in care traiau odata huhurezii, pasari singuratice asemanatoarea cu bufnita.
In interiorul bisericii sunt conservate picturi murale remarcabile. "Sunt proaspat spalate", spune cineva. Vremea si fumul de la lumanari au dovedit picturile de-a lungul timpului. Restaurarea sfantului lacas a fost inceputa acum 13 ani. Si astazi inca se mai lucreaza la el. Ar fi putut fi gata in numai trei ani, dar lipsa banilor a incetinit munca oamenilor.
Pictura care iese din tipare infatiseaza in