(Foto: BzA)
Sporturile extreme atrag tot mai multi practicanti, mai ales din randul tinerilor. Clujul este generos de acest punct de vedere, temerarii avand posibilitatea sa practice unele dintre cele mai periculoase sporturi din lume fie ca e vorba de sporturi extreme “usoare” sau de sporturi care mobilizeaza un grad ridicat de adrenalina.
Cati dintre noi nu s-au gandit vreodata sa inceapa sa practice un sport extrem? De cate ori nu am dezbatut in grupul nostru de apropiati daca am avea curaj sau nu sa practicam sporturi ca bunjee-jumping, parasutism sau alpinism?
Sporturile extreme sunt acum foarte apreciate de publicul larg si atrag din ce in ce mai multi practicanti, mai ales din randul tinerilor, desi au fost recunoscute in mod oficial abia cu incepere din 1995. In acel an, primul campionat mondial de “X games” a fost organizat de departamentul sportiv al ESPN in Rhode Island, SUA.
Unele sporturi, cum ar fi de exemplu snowboarding sau skateboarding, au fost considerate ilegale la inceput, fiind interzise din cauza gradului ridicat de periculozitate.
“Sporturi alternative” este unul din numele generice date sporturilor extreme, vazute ca o alternativa la sporturile clasice din care au derivat. La nivel de definitie, putem caracteriza ca sport extrem orice sport care implica un grad ridicat de periculozitate si care presupune efectuarea de acrobatii spectaculoase la viteze mari.
Initial, sporturi putin cunoscute, practicate de cativa temerari, au ajuns acum de o notorietate considerabila. Snowboardingul, de exemplu, este primul si singurul sport extrem care a devenit si sport olimpic.
Nici romanilor nu le este straina ideea de sport extrem, insa stadiul de dezvoltare in tara noastra a acestor discipline este incipient. In c