Marile puteri ale comertului mondial, intrunite duminica, 23 iulie, la Geneva, nu au reusit sa ajunga la nicio concluzie clara in privinta liberalizarii comertului mondial. Discutiile, care fac parte din ciclul Doha pentru Dezvoltare, au durat mai bine de 14 ore si au fost conduse de presedintele OMC, Pascal Lamy.
Tarile membre G6, Australia, Brazilia, India, Japonia, Uniunea Europeana si Statele Unite trebuiau sa ajunga in acest an la un acord asupra comertului cu produse agricole si industriale.
Negocierile-maraton s-au incheiat insa exact cum au inceput, departe de orice acord. Mai mult decat atat, participantii au refuzat orice intrunire ulterioara.
''Negocierile au esuat si nu mai este prevazuta o alta reuniune'', a declarat pentru Reuters un diplomat al OMC. Lansata la sfarsitul lui 2001, runda de negocieri de la Doha avea ca obiectiv dinamizarea economiei tarilor in curs de dezvoltare si suprimarea a numeroase bariere vamale.
Ea trebuia sa se incheie cu o decizie ferma in aceasta privinta inca din 2004.
Esecul de la Geneva ridica la modul serios problema suspendarii ciclului Doha.
''G6 nu a fost capabil sa reduca divergentele. Ca atare, se poate spune ca nu exista nicio sansa ca ceilalti participanti sa ajunga la un acord. Nu vad ce alta solutie mai ramane in afara de suspendarea negocierilor'', a declarat demnitarul citat.
O intalnire cruciala, la care va fi rediscutat ciclul Doha, urmeaza sa se deruleze undeva spre mijlocul lunii urmatoare, potrivit sugestiilor lansate la summitul G8.
Aceasta va fi probabil ultima sansa pentru tarile in curs de dezvoltare sa acceada cu drepturi egale pe piata mondiala.
Marile puteri ale comertului mondial, intrunite duminica, 23 iulie, la Geneva, nu au reusit sa ajunga la nicio concluzie clara in privinta liberalizarii comertului mondial. Discutiile, care fac parte din