Inchirierea unor spatii si oferirea de asistenta medicala pacientilor neasigurati sau strainilor sunt principalele surse de venituri extrabugetare ale spitalelor. Investitiile pe care unitatile spitalicesti doresc sa le realizeze cu aceste venituri proprii trebuie aprobate de catre Directiile de sanatate publica.
''Noi obtinem resurse extrabugetare din efectuarea de chiuretaje la cerere, taxa de parcare si incinerarea deseurilor medicale. Spre exemplu, un chiuretaj la cerere costa 400.000 de lei. In ceea ce priveste incinerarea deseurilor medicale, avem contracte cu mai multe cabinete din afara spitalului, iar pentru arderea unui kilogram de deseuri medicale percepem un euro'', ne-a declarat Bogdan Jansen, managerul interimar al Spitalului ''Caritas'' din Bucuresti. Acesta a precizat ca veniturile proprii ale unitatii spitalicesti ating, lunar, 250 de milioane de lei vechi. ''Acesti bani ii folosim, spre exemplu, pentru zugravirea saloanelor sau pentru achizitionarea de calculatoare. Acum, doresc sa cumpar un sistem de paza cu camera video si dispozitiv electronic care va permite verificarea personalului medical. Mai exact, fiecare angajat va avea cate un card pe care va trebui sa-l foloseasca la intrarea in tura si la iesirea din tura. Astfel, voi constata cine nu vine la serviciu sau cine nu respecta programul'', a adaugat Jansen.
La randul sau, Monica Pop, managerul interimar al Spitalului de Oftalmologie Bucuresti, ne-a spus ca aceasta unitate spitaliceasca obtine venituri proprii din inchirierea unor spatii si din asistenta medicala pentru neasigurati si straini: ''In spatiile inchiriate functioneaza, spre exemplu, o farmacie privata si un atelier pentru optica. Lunar, veniturile extrabugetare ating 60-70 de milioane de lei vechi. Cu acesti bani, spre exemplu, am dotat saloanele cu aparate de aer conditionat si am achizitionat doua biomicroscoape''.