Dupa analiza ofertelor angajante, Comisia de Privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni a decis ca in ultima etapa a procesului de privatizare sa participe doua din cele trei banci ofertante. Potrivit unor surse citate de agentia Mediafax, doar una din cele trei oferte depaseste 500 milioane euro, suma vehiculata ca a reprezenta valoarea de piata a ultimei banci de stat din Romania.
Consortiul austriac Raiffeisen Zentralbank - Raiffeisen International nu s-a calificat pentru faza finala. Negocierile cu National Bank of Greece si OTP Bank pentru redactarea formei finale a contractului de privatizare vor incepe la 1 august si vor fi incheiate la 23 august, iar ofertele financiare finale vor fi depuse la 31 august, daca discutiile vor urma calendarul prevazut, a declarat, ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Oferte "acceptabile"
Ministrul Finantelor considera ca ofertele depuse de cei doi finalisti la preluarea bancii, National Bank of Greece si OTP Bank, sunt acceptabile. "Ofertele sunt in limitele acceptabile. Sumele nu vor fi facute publice, ofertele au fost sigilate si secretizate", a afirmat Vladescu. In ultima etapa, a ofertelor financiare angajante imbunatatite, investitorii vor avea posibilitatea sa depuna oferte prin care maximizeaza pretul de vanzare.
Statul vinde 69,9% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit. Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica pe piata interna si externa de capital.
O singura oferta peste 500 milioane euro
O singura oferta angajanta depaseste jumatate de miliard de euro, au de