Chiar daca nu au reusit sa adapteze adecvat engleza la romana, specialistii de la MAI si Ministerul Mediului au intocmit o harta a riscului de calamitati pentru Romania. E un efort laudabil care se poate insa completa in sens benefic.
In Antichitate, un teritoriu necunoscut era desemnat cu expresia „hic sunt leones“. „Aici sint lei“, in traducere romaneasca, este formula care se aplica si astazi zonelor periculoase si pline de neprevazut.
O harta de risc nuantata a Romaniei nu trebuie sa contina numai indici de natura geografica, ci si cartografierea domeniilor necunoscute/ opace/tenebroase din peisajul nostru institutional.
Citeva semne pe aceasta harta, utila, fara nici o indoiala: partidele, fara exceptie, intirzie excesiv de mult in formule premoderne care nu le sint benefice pe termen mediu si lung; in plus, nu reusesc sa gaseasca solutia de a scapa de tirania liderului carismatic.
Justitia nu mai primeste cartonase rosii, ci numai galbene, dar asta nu inseamna ca lucrurile sint, in aceasta zona, ca si rezolvate. Parlamentul, institutie esentiala a democratiei, e fabrica a carei misiune pare sa fie aceea de a produce dezamagiri pe banda rulanta.
S-ar putea spune, parafrazind limbajul de specialitate, ca, in general, Romania e o zona in care lucrarile de consolidare a democratiei se fac greu, adesea in sila si, de regula, la presiuni externe. Apoi, obisnuinta e de a trai in constructii institutionale periculoase, de pe care se incearca sistematic razuirea „bulinelor rosii“, este ea insasi un adversar redutabil.
Consolidarea democratiei presupune, in mod obligatoriu, transparenta. De aceea, detectarea zonelor cu potential imens de transparenta, cu alte cuvinte identificarea zonelor tinute acum intr-un regim drastic de opacitate, arata sensul catre zona zero a hartii de risc socio-politic a Roma