GEOGRAFII CULINARE Iulie 2006, la Mamaia. Turisti gata sa dea banul pe sute de chestii contrafacute, discoteci de-o vara, baruri, hoteluri, lume compacta si molipsitoare - daca vrei sa gusti marea la sfarsit de saptamana, nu trebuie sa uiti sa mimezi buna dispozitie si snobismul. Asta ca sa treci neobservat in multime si sa-ti tihneasca mica vacanta la Pontul Euxin...
In cautarea restaurantului ideal, nici prea-prea, nici foarte-foarte, accesibil ca pret si cu "belvedere" la mare, am intrat in localul deschis vizavi de sediul Radio Vacanta. Ne-a atras acolo nu specificul italian al "locantei" - altminteri, tot turistul stie ca aici se mananca adevarata pizza italiana - cat dorinta de a sta de vorba cu patronul, "muzicianul-bucatar".
MUZICIANUL. Tanase Garciu era ocupat cu niste napolitani care comandasera o masa speciala. "Negocierea" n-a durat insa mult si ne-am regasit pe terasa localului, acompaniati de... vuietul estompat al marii. "Pentru mine, marea e muzica..." Nu e de mirare deci ca pustiul crescut pe malul marii a ales sa urmeze... Conservatorul. Pe care l-a absolvit in 1976. Insa cu trei ani inainte incepuse deja colaborarea cu Orchestra de camera a Radiodifuziunii. E fericit ca, intr-un fel, i se datoreaza infiintarea Filarmonicii din Constanta - "care traieste si azi!" - , dar nu uita sa spuna ca sansa i-a suras si in tara, si in afara ei.
La 19 ani, canta la Berlin, in Orchestra Internationala dirijata de Herbert von Karajan.
"Am fost ales sa fiu viola intai..." - ne spune, marturisindu-ne ca aceasta o considera marea lui reusita artistica. Nu ca anii care au urmat ar fi fost mai putin stralucitori...!
AVENTURA ITALIANA. Cu 24 de ani in urma pleca in Italia. "Cand o usa se inchide, o poarta se deschide!" A cantat la San Carlo, in Napoli, primul teatru liric din lume, unde a cantat si Caruso. "A fost primul meu contract in ca