Valabilitatea permiselor de munca pentru strainii care lucreaza in Romania ar putea fi extinsa la trei ani, daca firma la care lucreaza acestia realizeaza investitii directe cu impact semnificativ asupra economiei, prevede un proiect de ordonanta aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii.
Astfel, potrivit NewsIn, lucratorii straini care muncesc intr-o companie cu sediul in Romania sau la o reprezentanta din Romania a unei companii straine, care realizeaza investitii cu impact semnificativ asupra economiei, pot ramane in Romania pana la trei ani, daca implicarea lor este directa si necesara. In prezent, conform Legii 203/1999, privind permisele de munca, muncitorilor straini de pe teritoriul tarii li se elibereaza un permis de munca valabil timp de un an, care poate fi prelungit si pentru perioade mai mari, conform acordurilor, conventiilor si intelegerilor internationale la care Romania este parte.
Proiectul noului act normativ mai reglementeaza si situatia muncitorilor care nu provin din state membre ale Uniunii Europene. Conform Tratatului de aderare a Romaniei la UE, cetatenii statelor membre si ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European vor avea acces liber pe piata muncii din Romania, dupa aderare. Dupa adoptarea proiectului de ordonanta, toti cetatenii straini, membri de familie ai cetatenilor romani, se vor putea incadra in munca, in Romania, fara obtinerea permisului de munca, daca stau in tara cel putin cinci ani, continuu.
Conditii pentru obtinerea permisului
In prezent, pentru obtinerea permisului de munca, cetatenii straini trebuie sa aiba pe documentele de trecere a frontierei viza de lunga sedere in scop de munca, sa semneze un contract colectiv de munca la un angajator si sa depuna documentatia necesara eliberarii permiselor de munca la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. @