Artur Silvestri: Modificarea zonelor cu arhitectura traditionala este cel mai important masacru urbanistic produs in ultimele decenii intr-o capitala europeana
Din punct de vedere urbanistic, Bucurestiul are limite deja definite, iar orice corectie partiala ar duce la o congestionare si mai pronuntata a Capitalei, sunt de parere specialistii imobiliari. "Istoriceste vorbind, Bucurestii au cunoscut patru corectii urbane anterioare, in peste 150 de ani, dar efectele s-au limitat de la sine, prin evolutia ulterioara.
Astazi, cand orasul sufera de maladia supraaglomerarii si de o accelerare de ciclu istoric fara precedent, orice fel de corectie partiala nu mai este de imaginat, caci va aduce alte concentrari acolo unde, dimpotriva, sunt obligatorii descongestionarea si extinderea. Evolutia pe orizontala, care a inceput tacit dar nesistematic, este singura solutie intr-un oras despre care, inca de acum 80 ani, se vorbea ca despre un viitor «megapolis valah», intins de la Ploiesti pana catre Dunare", ne-a spus presedintele Asociatiei Romane pentru Patrimoniu, Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala - Bruxelles.
Programele de dezvoltare – tardive
Totodata, potrivit Rompres, in opinia specialistului orasul Bucuresti este deja schimonosit din punct de vedere urbanistic, iar protestele actuale ale societatii civile contra "abuzurilor" si "programelor eronate" de dezvoltare a Capitalei vin prea tarziu. Proiectele imobiliare actuale din centrul Capitalei care vizeaza modificarea zonelor cu arhitectura traditionala, dar si desenarea de noi cartiere si blocuri de birouri, in spatii prea putin conforme destinatiei lor, reprezinta "cel mai important masacru urbanistic produs in ultimele decenii intr-o capitala europeana", a adaugat Silvestri.
"In alte tari, autoritatile sun