de către statul român, în lei, nu în acţiuni. Iar acest lucru afectează, în primul rând, bugetul de stat", apreciază Maria Teodoru.Curtea Europeană ar putea da "soluţii pe bandă" Fondul de către statul român, în lei, nu în acţiuni. Iar acest lucru afectează, în primul rând, bugetul de stat", apreciază Maria Teodoru.
Curtea Europeană ar putea da "soluţii pe bandă"
Fondul în sine nu va avea de suferit ca urmare a hotărârii CEDO, susţin reprezentanţi ai caselor de avocatură. "Decizia CEDO este, în primul rând, un precedent periculos pentru încrederea pe care cetăţenii ar trebui să o aibă în Fondul Proprietatea", este de părere avocatul Nasty Vlădoiu. Totodată, în situaţii de acest gen (restituiri de imobile, revendicări), în momentul în care se creează un precedent, pe cazuri similare sunt de aşteptat, cunoscând practica Curţii Europene, "soluţionări pe bandă", apreciază avocatul Ionuţ şerban. La rândul său, Roxana Chiriţă, avocat în cadrul firmei Cobuz şi Asociaţii, consideră că acordarea de despăgubiri de către Curtea de la Strasbourg nu afectează procesul de constituire şi autorizare a Fondului Proprietatea ca organism de plasament colectiv conform Legii nr. 297/2004.
Statul ar putea plăti miliarde de euro
În prezent, la CEDO sunt aproximativ 9.000 de cazuri. "Dacă lucrurile vor merge în continuare la fel, vor fi sute de mii de procese. Valoarea totală a despăgubirilor va fi absolut fabuloasă, pentru că sunt proprietăţi care valorează de la câteva zecii de mii de euro la milioane de euro", ne-a declarat Teodoru. Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis 1.333 de titluri de despăgubire, care urmează să fie transformate în acţiuni în următoarea perioadă, iar Fondul are deja 97 de acţionari. Numai dacă luăm în calcul posibilitatea ca fiecare dintre cei 1.333 de viitori acţionari să o ia pe urmele familiei Radu ş