Intre Presedintie si Comisia parlamentara de control a SRI a izbucnit ieri un conflict institutional - parlamentarii sustinand ca seful statului nu avea dreptul legal sa primeasca demisia sefului SRI Radu Timofte, acest lucru fiind de competenta Parlamentului. Pe cale de consecinta, Timofte ar fi inca in functie.
Radu Timofte a demisionat saptamana trecuta alaturi de seful SIE Gheorghe Fulga si de seful serviciului secret al Armatei, Virgil Ardelean, in urma scandalului Omar Hayssam - demisiile fiind depuse la Cotroceni, la presedintele Traian Basescu. Parlamentarii din comisia SRI spun insa ca, in cazul lui Timofte, presedintele nu avea cum sa-i primeasca demisia pentru ca, din punct de vedere legal, demisia trebuia depusa la Parlament, ea devenind operabila abia dupa ce este acceptata de plenul celor doua Camere. In aceeasi ordine, spun parlamentarii, directorul interimar al SRI ar ocupa ilegal aceasta pozitie pe care a fost numit saptamana trecuta, intrucat el nu are girul Parlamentului.
Presedintia a anuntat aseara ca a trimis inca de saptamana trecuta Parlamentului demisiile lui Timofte si Fulga. In ceea ce priveste interimatul la SRI, acesta este reglementat de legea de functionare a serviciului (in lipsa directorului, adjunctul lui ii preia locul), a spus Presedintia. Ieri Comisia SRI a analizat cazul Timofte si, in baza legii de functionare a serviciului, a votat ca schimbarile survenite in cadrul institutiei incalca legea. Articolul invocat este cel din legea de organizare si functionare a SRI, care spune ca Parlamentul este cel care il numeste si il revoca pe seful acestui serviciu secret.
"(...) Eliberarea din functie a directorului Serviciului Roman de Informatii se face de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere la propunerea presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori senatorilor",