Cartofi umpluţi cu legumePentru 4 porţiiIngrediente: 1,5 kg cartofi noi, mari, 2 roşii, 1 dovlecel mic, 1 ardei gras, 1 legătură pătrunjel, 150 g smântână, sare, piper, oregano uscat, 125 g
Cartofi umpluţi cu legume
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 1,5 kg cartofi noi, mari, 2 roşii, 1 dovlecel mic, 1 ardei gras, 1 legătură pătrunjel, 150 g smântână, sare, piper, oregano uscat, 125 g mozzarella
Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se scurg şi se fierb cca 25 de minute în apă cu sare. Între timp, roşiile se opăresc 1 minut în apă clocotită, se pun imediat în apă rece şi se curăţă de piele şi de seminţe; se taie apoi în cubuleţe mici. Dovlecelul se spală, se îndepărtează capetele şi se taie tot în cubuleţe mici. La fel se taie şi ardeiul, spălat şi curăţat de seminţe. Legumele se amestecă cu pătrunjelul tocat şi cu smântâna. Se condimentează cu sare, piper şi oregano după gust. Se scurg cartofii fierţi şi se golesc de miez cu o linguriţă (dar nu complet). Se umplu cu amestecul de legume şi se presară cu mozzarella tăiată bucăţele mici. Se coc 10 minute în cuptorul încins, la foc potrivit, până se topeşte brânza. Se servesc fierbinţi.
ştiaţi că?
Adus din America, cartoful a fost acceptat cu greu în Europa. În special în Franţa, unde se credea cu tărie că noul aliment răspândeşte lepra şi ciuma. Dacă Europa nu ar fi fost bântuită periodic de foamete - aproape la fiecare zece ani -, probabil că "mărul diavolului", cum a fost catalogat cartoful, ar fi rămas la stadiul de hrană pentru porci, ca în Italia, sau ca hrană pentru deţinuţi, ca în Germania. Chiar şi la începutul secolului XIX, unii savanţi europeni erau convinşi că tot cartoful era de vină pentru "epidemia" de tuberculoză de pe continent. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: