In ciuda stirilor socante, din ce in ce mai putini romani isi incheie socotelile cu viata recurgand la sinucidere. "Campioni" raman maghiarii din Ardeal.
Dupa un varf atins in anul 2000, numarul celor care aleg sa recurga la un gest extrem precum sinuciderea scade constant in toate judetele, mai putin in cele locuite majoritar de cetateni maghiari.
Comparativ cu multe state europene, se poate spune ca stam foarte bine la acest capitol: rata sinuciderilor la romani este mai mica decat in toate tarile din jur. Intr-un top al OMS, tara noastra se situeaza pe locul 24 din 34 de state din Europa.
Chiar daca femeile sunt cele care ameninta mai mult ca-si pun capat zilelor, barbatii sunt cei care trec la actiune: aproape 80a dintre cei care se sinucid sunt barbati, multi dintre ei intelectuali, dar si bolnavi cu afectiuni incurabile.
La egalitate cu victimele din accidente rutiere
Din totalul mortilor violente, sinuciderile reprezinta 26,57%, anul trecut inregistrandu-se peste 2.900 de victime, adica tot atat de multe cate au provocat accidentele rutiere, arata ultimul raport al Institutului National de Medicina Legala.
Totusi, in comparatie cu anii 2000-2004, numarul celor care-si iau viata a scazut cu aproximativ 1.000. Varful a fost inregistrat in anul 2000, cand s-a ajuns la aproape 4.000 de victime.
Aceasta scadere, spun psihiatrii, a fost posibila si datorita deschiderii granitelor. „Populatia, in special cea tanara, a avut mai usor acces la slujbe mai bine platite in alte tari sau la noi, in companiile multinationale”, este de parere Mihai Gheorghe, seful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Militar din Bucuresti.
Iesirile masive de oameni la munca in afara tarii sunt o explicatie plauzibila, este de parere si conf. dr. Radu Mihailescu, psihiatru la Spitalul de Psihiatrie „Al. Obregia” din Bucuresti.
„Cifrel