Listarea la Bursa a Fondului Proprietatea ar putea avea loc in luna septembrie sau octombrie, a declarat, ieri, presedintele institutiei, Alexandru Paunescu. Oficialul Fondului a adaugat insa ca listarea va deveni posibila doar dupa ce "se vor opera unele modificari legislative". Subiect de controverse inca de la infiintare, Fondul Proprietatea a fost infiintat pentru a despagubi, sub forma acordarii de actiuni, proprietarii ale caror imobile au fost nationalizate in timpul regimului comunist.
Majoritatea specialistilor apreciaza ca o eventuala listare la Bursa, desi putin probabila anul acesta, ar putea duce la clarificarea statutului Fondului, avand in vedere nivelul ridicat de transparenta cerut de rigorile pietei de capital. Totusi, potrivit presedintelui Alexandru Paunescu, listarea la Bursa nu constituie problema principala a conducerii organismului. "Am trimis un proiect de modificare legislativa catre Guvern in vederea eficientizarii activitati Fondului. Aceasta este prioritatea noastra in momentul de fata", spune Paunescu.
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa ar putea avea loc inainte de alegerea administratorului, pentru a da posibilitatea actionarilor sa dispuna de titluri, sa le vanda sau sa le pastreze, a declarat Alexandru Paunescu.
Decizia si licitatia internationala prin care va fi selectat administratorul vor fi stabilite prin hotarare de Guvern. "Va fi un proces public, transparent, guvernamental", a afirmat Paunescu. El a spus ca sunt in curs de elaborare caietul de sarcini si criteriile pentru selectarea administratorului. Castigatorul licitatiei pentru administrarea Fondului va incepe negocieri privind strategia de investitii elaborata de consultant, compania britanica Cordea Savills.
Fara prag de detinere
La Fondul Proprietatea nu va exista un prag de detinere asa cum este cazul la societatile de i