Dorin Ghiurutan, director executiv DRV Cluj(Foto: Saptamana Clujeana)
Noul Cod Vamal, cu Anexele si Regulamentul vamal gandit in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, preia aproape in totalitate prevederile Codului Vamal Comunitar.
De altfel, Dorin Miere, seful serviciului Tehnici de vamuire si tarif vamal din cadrul Directiei Regionale Vamale (DRV) Cluj afirma ca si vechiul Cod Vamal, intrat in vigoare in anul 1997, a preluat in parte Codul Vamal Comunitar, insa la acea vreme legislatia conexa nu era inca modificata in conformitate cu cerintele UE, fiind necesara refacerea acesteia.
O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), va intra automat in vigoare Codul Vamal Comunitar, care se deosebeste de actualul cod doar la capitolul referitor la regimul de sanctiuni si la cel privind organizarea institutionala, care difera de la un stat european la altul.
Dispare importul
Printre cele mai importante modificari de forma se numara eliminarea notiunii de import.
Astfel, pentru a se evita confuzia dintre regimul vamal de punere in libera circulatie si alte regimuri vamale, in cazul carora era utilizat termenul de "import" atunci cand se facea referire la intrarea in tara a marfurilor straine, notiunea de import este inlocuita cu “punerea in libera circulatie”.
De asemenea, o alta schimbare importanta intrata in vigoare o data cu noul Cod Vamal este legata de drepturile vamale.
Daca anterior, in drepturile vamale erau cuprinse atat taxele vamale, cat si comisionul, TVA, accizele si alte taxe, in prezent acestea se refera strict la taxele vamale si cele echivalente, respectiv taxele agricole, urmand ca celelalte taxe care erau incluse in drepturile vamale sa urmeze regimul stabilit de Codu