E renumita in toata tara. Vin sa se trateze aici si turisti straini. De la batrani, pana la cei mai tineri. Baza de tratament din Caciulata e la fel de cautata ca si pe vremuri. Cel putin asta spun medicii locului. Intinsa pe o suprafata de aproape doua hectare, baza de tratament din statiunea valceana Caciulata este cea mai mare din tara. Aici se fac in jur de 6.000 de proceduri pe zi si se trateaza boli digestive, hepatobiliare, boli ale sistemului renal si urinar, tulburari metabolice si nutritionale, afectiuni respiratorii, boli ale sistemului nervos periferic, stari reumatismale si posttraumatismale, ginecologice, dermatologice, cardiovasculare etc.
In 1869 imparatul Napoleon al III-lea a urmat o cura cu apa minerala de Calimanesti, apa care i-a fost trimisa in Franta. In 1893, apa minerala din statiunile gemene Caciulata-Calimanesti a obtinut medalia de aur la Expozitia Internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles. Faima apelor minerale sulfuroase i-a adus la Caciulata, de-a lungul vremii, pe primul ministru comunist Constantin Dascalescu, pe fostii presedinti ai Moldovei, Mircea Snegur si Petru Lucinschi, ambasadori, parlamentari. Arbitrul Alexandru Deaconu, aflat pe lista FIFA, a ajuns la baza de tratament din Caciulata in urma unui accident de masina. "A venit aici pe pat. A fost ambitios, a avut nevoie de multa recuperare, dar acum merge de nu-l mai cunosti. Nici nu spui ca a avut probleme", se mira medicul Ion Stanescu.
MAI SUNT NECESARE TRATAMENTELE BALNEARE? Intr-o discutie cu primul medic pe care l-a avut Baza de Tratament Caciulata, Gheorghe Mamularu (care a detinut si functia de director medical al statiunii), acesta a ridicat o problema interesanta: la ora actuala, in lumea contemporana mai prezinta interes tratamentul balnear? Acum, cand numarul de medicamente de pe piata este cu certitudine foarte mare. O adevara