Pentru parintii din Romania, bataia ramane cea mai folosita metoda de a-si disciplina copiii. De la tipete si injuraturi pana la palme si batai crunte, in peste 90 la suta din familii se aplica pedepse. Doua treimi din acestea sunt fizice, iar comunicarea in relatia cu copilul este aproape inexistenta.
Majoritatea parintilor au afirmat ca "trag o palma" copilului fara sa-si dea seama sau ca nu considera ca palmuirea este un abuz fizic asupra copilului, arata studiul UNICEF "Cunostinte, atitudini si practici parentale in Romania", primul de acest gen la noi in tara. Peste jumatate din mame au sub 24 de ani, dintre care 10 la suta sunt analfabete.
Numarul familiilor in care partenerii traiesc fara acte este in crestere, mai ales in mediul rural, iar, ca o traditie in aceasta parte a Europei, barbatul este cel care paraseste caminul. Practica infasatului, care dauneaza dezvoltarii fizice si psihice a copilului, metoda la care tarile dezvoltate au renuntat de mult, este prezenta la noi in proportie de 65 la suta.
"Daca nu asculti, mananci bataie"
Educatia pe care parintii o ofera copiilor lasa mult de dorit. Romanii continua sa-si educe copiii pe sistemul "daca nu asculti, mananci bataie". In lipsa comunicarii, copilul asculta de frica, arata studiul UNICEF.
Peste jumatate din parinti isi pun copiii sa munceasca inca de la varste fragede: copii intre 3 si 5 ani ajuta in casa, in gradina, au grija de animale, le duc la pascut, cara apa sau au grija de fratii mai mici. Exista si un procent de 3 la suta din copii care ajuta la muncile campului.
Romanii aplica metode invechite de ingrijire a copiilor
Peste 65 la suta din romani inca mai folosesc metoda infasatului, in locul scutecelor de unica folosinta, desi s-a demonstrat ca este o metoda invechita, care afecteaza fizic si psihic dezvoltarea copilului. t