(Foto: Zi de Zi)
Cu doua zile inainte de Festival, numarul de turisti straini pare a fi in crestere. Poate mai ales datorita faptului ca ne aflam in plin sezon turistic de vara. Sunt tot mai numeroase grupurile de turisti japonezi si americani, care par a consuma arta pe banda rulanta, ca pe un produs comercial.
Traseele parcurse de straini tind sa devina deja clasice: Turnul cu Ceas - Casa Vlad Dracul - Casa cu Cerb - Biserica Evanghelica si Piata Cetatii - Pasajul Scarilor- Biserica din Deal. Eventual, la coborare se viziteaza cateva dintre turnuri, insa asta depinde de competentele de care da dovada ghidul grupului.
O alta categorie de turisti sunt cei curiosi, cei care cauta dincolo de ceea ce-ti poate oferi un ghid de buzunar. Solitari sau in grupuri mici, acestia cauta periferiile cetatii, zonele de verdeata care imbraca vechile ziduri, casele vechi solitare, strazile cu putini trecatori. Nu de multe ori ii vezi, curiosi, inspectand ganguri ce par ciudate sau unghere ce au, pentru ei, un potential mister.
In Piata Cetatii este posibil sa fii intampinat de cativa pusti vorbitori de engleza, germana sau italiana, care pentru 50 euro iti arata " unde sa mergi si ce merita sa vezi". Daca vrei ca ei sa te acompanieze ca si ghizi, pustii cer 100 euro! La primele proteste insa sunt dispusi sa reduca drastic suma.
Astfel,pentru 10 euro poti afla orice informatie comerciala - mai ales totul despre printul Dracula la Sighisoara - iar pentru 20 iti poti lua un pusti pe post de ghid "neoficial". Asta daca esti strain. Din observatiile noastre, putini straini se lasa atrasi in astfel de afaceri.
Arta pe strada
Artistii strazii (pictori, vanzatori de suveniruri) sunt integrati in peisajul deja consacrat al cetatii. Reactiile lor sunt