(Foto: Romania Libera)
Cel mai ridicat nivel al calitatii vietii din Romania, locuri de munca bine platite, cea mai diversificata oferta turistica din tara, cel mai propice mediu de afaceri, datorat existentei unor institutii de supraveghere a pietei cu responsabilitati clare, unor reglementari precise si nebirocratice si a unei forte de munca inalt calificate, reprezinta imaginea ideala de dezvoltare a nordului
Transilvaniei. Acest lucru reiese dintr-un document al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.
Prognoza face parte din Planul de Dezvoltare Regionala Transilvania de Nord 2007-2013, elaborat de ADR Nord-Vest, regiune din care fac parte judetele Cluj, Maramures, Salaj, Satu Mare, Bihor si Bistrita-Nasaud.
Conform documentului, obiectivele strategice pe termen mediu si lung prevad racordarea regiunii la fluxurile internationale de marfuri, turisti, investitii, informatii si valori culturale, cresterea investitiilor in capitalul uman si social in vederea asigurarii suportului pentru o dezvoltare durabila, transformarea centrelor urbane in spatii de influenta, prin valorificarea potentialului cultural specific, si de atractie regionala si trans-regionala, prin dezvoltarea unui mediu propice de afaceri. Toate acestea ar trebui sa se intample pana in anul 2020. Tot pana atunci, PIB-ul in regiune ar trebui sa atinga 55 la suta din media europeana.
Zona de nord-vest a tarii sta cel mai prost, insa, la capitolul "mediu". Gestionarea deseurilor este o problema generala in toate cele sase judete, alimentarea cu apa inregistreaza mari disfunctionalitati si sunt probleme cu sistemele centralizate de evacuare si epurare a apelor. De asemenea, spatiile verzi sunt foarte putine, mult sub limitele legale sau europene.
Investitii pentru sustinerea unor po