Guvernul a hotarat sa treaca la reforma aparatului guvernamental inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Premierul a decis sa prezinte el insusi o propunere de reducere a numarului de secretari de stat", a anuntat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Executivului. Reducerea va afecta aproximativ 30% dintr-un numar de 59 de secretari de stat in momentul de fata.
Reducerile cele mai spectaculoase vor avea loc la Ministerul Afacerilor Externe (de la 8 secretari si subsecretari de stat la numai 4), Interne (de la 7 la 4), Economie si Comert (de la 7 la 3), Finante (de la 5 la 3), Secretariatul General al Guvernului (de la 6 la 4) si Cancelaria premierului (de la 6 la 3). Din organigrama celorlalte ministere va disparea cate un singur post. Decizia lui Tariceanu a fost luata dupa ce ministerele nu au inaintat propunerile cerute anterior de restructurare. Pana saptamana viitoare, ministrii trebuie sa vina cu solutii de reorganizare interna a ministerelor, dar si de modificare a actelor normative care reglementeaza functionarea acestora.
O alta decizie importanta vizeaza Ministerul Integrarii care, dupa aderare, se va transforma in Ministerul Dezvoltarii Regionale. In atributiile acestuia vor intra absorbtia fondurilor europene si recuperarea decalajului fata de celelalte state ale UE. Premierul le-a mai cerut ministrilor sa vina cu sugestii asupra descentralizarii unor atributii ale ministerelor care ar putea fi preluate de catre administratiile locale. Termenul acordat este pana la finele lunii septembrie.
Planul privind restructurarea agentiilor guvernamentale din subordinea ministerelor sau a premierului vor fi prezentate la jumatatea lunii viitoare.
In ceea ce priveste aparatul de lucru al Executivului, termenul va fi prelungit pana la sfarsitul lui august.
Prin restructurare se urmareste si reducerea cheltuielilor salari