Demonstranti din Ungaria impotriva proiectului minier de la Rosia Montana(Foto: Victor Botei)
In ziua de 24 iulie (la Rosia Montana) si in 25 iulie (la Abrud), au avut loc consultari publice privind Raportul la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului a Proiectului RMGC.
La Rosia Montana aceste consultari au avut loc pe Stadionul "Minerul" unde s-a constatat o participare masiva a populatiei din localitate, ONG-uri din tara si strainatate si alte asociatii sau persoane care au avut posibilitatea sa se documenteze asupra proiectului si sa-si exprime opinia asupra acestuia.
A fost prezenta intreaga echipa de conducere a Societatii Gabriel Resources in frunte cu Dl. Alan R. Hill, presedinte si director general, managerul de proiect, specialistii companiei, iar din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, d-nii Nicolae Heredea, director general si prof. univ. dr. ing. Nicolae Mihaiescu.
SC Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC) este in parteneriat cu Gabriel Resources Ltf. (80%), o companie canadiana specializata in minerit, statul roman, prin Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Minvest SA Deva (19,3%) si trei actionari minoritari.
Proiectul Rosia Montana isi propune sa puna in practica cele mai moderne tehnologii miniere pentru o exploatare miniera auroargentifera. Referitor la mediu se sustine ca localitatea Rosia Montana este puternic afectata de poluare ca urmare a unei exploatari miniere a zonei de aproape 2000 de ani.
Somajul este peste 56% ca urmare a inchiderii minei de stat. Proiectul are in vedere si atenuarea efectelor negative asupra mediului cauzate de exploatarile anterioare.
Durata proiectului va fi de aproximativ 17 ani. Din datele raportate rezulta ca s-au investit 185 milioane USD, se