- Cum vedeti aceasta campanie de "deconspirare" a fostilor colaboratori cu Securitatea, comparativ cu ce s-a intamplat cu dosarele Stasi in Germania?
- Problema aceasta exista in toate tarile fostului bloc comunist. Am fost de curand la Arhivele Gauck si am inteles un lucru foarte important, anume ca in arhive se gasesc doar cazurile inchise, ale persoanelor decedate. Dosarele persoanelor in viata se afla in continuare in dulapurile ofiterilor, ori aici s-a facut intreaga inselatorie, tocmai cu aceste acte.
Unele au fost distruse partial, altele vandute, unii ofiteri si-au sustras propriile dosare pentru a se proteja, altii au santajat oamenii cu publicarea acestor dosare. Cand vedem toate acestea, avem impresia ca toti oamenii sunt santajabili.
In unele tari au fost adoptate legi ale lustratiei, pentru a se curata societatea, dar asta doar in privinta politicienilor, si niciodata in mod sistematic si corect. Si intotdeauna a existat un anumit fundal - fie clica aflata la putere care incerca sa compromita opozitia, fie opozitia care mai avea legaturi cu serviciile si incerca sa compromita puterea. Cand apar astfel de dosare, este clar vorba de manipulare.
- Dar deconspirarea jurnalistilor care au colaborat cu fosta Securitate?
- La jurnalisti nu exista legi ale lustratiei, dar jurnalistii sunt o prada vanata pretutindeni si in tarile democratice, dupa cum am putut vedea in cazul jurnalistilor spionati de BND prin intermediul colegilor lor. Au surse importante, iar serviciile vor desigur sa afle cine le-a furnizat acele informatii.
- Vi se pare un demers normal ca un jurnalist care a colaborat cu Securitatea in timpul studentiei, santajat fiind, sa fie pus pe acelasi palier cu personaje precum Dan Voiculescu?
- Nu, nu mi se pare normal. Arata cat de putin se cunoaste felul in care lucrau serviciile