Dragi prieteni,
De fiecare data este o mare placere si o onoare pentru mine sa fiu rectorul Scolii de vara a Memorialului de la Sighet si a Academiei Civice. Din pacate, nenumaratele lucrari pe care trebuie sa le duc la capat ma impiedica sa fiu alaturi de voi, insa va insotesc cu gindul.
Nu am uitat Marsilieza din 14 iulie a anului trecut.
Aveti sansa formidabila de a participa la aceasta scoala, iar aceasta sansa nu trebuie ratata. Prin urmare, sa respectati disciplina blinda pe care o impun doamnele Ana Tutuianu si Zenovia Pavlica, si, precum spune Rabelais, sa va infruptati din maduva conferintelor si a marturiilor care va vor fi prezentate sub autoritatea intelectuala a Anei Blandiana si a lui Romulus Rusan, ca si a intregii echipe a Memorialului si a Academiei Civice. Cu totii infaptuiesc o misiune de istorie si de memorie care este fundamentala pentru Romania. O misiune cu atit mai insemnata, cu cit ea are loc intr-o vreme in care, la 25 ianuarie 2006, o parte a deputatilor din Consiliul Europei a votat impotriva unei hotariri ce condamna, din punct de vedere moral, „crimele regimurilor comuniste totalitare“.
In acest timp in care Romania se pregateste sa se alature celorlalte tari europene, ceea ce va fi decisiv pentru viitorul vostru, este foarte important sa invatati exact, si din cele mai bune surse, cum a fost viata tarii voastre, a parintilor si a bunicilor vostri in timpul celor patruzeci si cinci de ani de comunism. Este foarte important sa invatati ca valorile fundamentale ale omului in civilizatie sint demnitatea si libertatea, valori care sint transmise de Europa de secole indelungate, dar pe care citeva zeci de deputati, mai ales din Europa de Vest, par a le fi uitat in aceste vremuri.
in rest, va rog sa ma credeti, peste patruzeci de ani veti fi mindri sa le spuneti nepotilor vostri: „Am fost si