Desi nivelul coruptiei in Romania, asa cum este el perceput de mediul de afaceri, a scazut considerabil, jumatate din patronii firmelor din tara considera ca mita si spaga pe care trebuie sa le dea impiedica bunul mers al afacerii sau cresterea profitului.
Aceasta o releva cel mai recent raport al Bancii Mondiale (BM), care compara situatia coruptiei in 2002 cu cea din 2005, in 26 de tari foste socialiste si cinci occidentale, si obtinut in exclusivitate de Adevarul.
Romania sta mai prost decat Bulgaria
Desi a evoluat mai putin in bine decat Romania, in Bulgaria, impactul negativ al coruptiei asupra mediului de afaceri este perceput doar de circa 40 la suta din patronii de firme. Mai rau ca in Romania o duc afaceristii in Albania, unde 2/3 din patroni sustin ca spaga le ruineaza businessul.
si la capitolul frecventa a datului de spaga stam mai prost ca vecinii de la sud de Dunare, in contextul in care si la noi necesitatea mitei s-a injumatatit in 2005 fata de 2002. In timp ce, in Ungaria, suma de dat spaga nu a fluctuat prea mult, in Romania si Bulgaria ea a scazut.
In timp ce o firma la Sofia cheltuieste circa 1,5% din profitul anual pe spagi, la Bucuresti patronii de firme scot din buzunar doar circa 0,5 la suta din castigul pe un an. Mita data parlamentarilor si oficialilor din guvern sa voteze, respectiv sa ia decizii favorabile unei firme sau alteia a ramas in Romania in 2005 ca in 2002, fara prea mare impact asupra afacerii.
Declaratiile de avere au micsorat mita
"Romania a luat multe masuri de combatere a coruptiei, la presiunea UE, si se pare ca ele au fost considerabil de eficiente", se arata in raportul BM.
Integral in Adevarul
Desi nivelul coruptiei in Romania, asa cum este el perceput de mediul de afaceri, a scazut considerabil, jumatate din patronii firmelor din tara conside