Piata valutara a fost trecuta ieri in umbra de cea monetara, dobanzile over night crescand pana la 14%, fata de 12% acum doua zile. Aceasta evolutie a permis stabilizarea raportului euro/leu, in timp ce dolarul a crescut, ajutat de aprecierea fata de euro. Cresterea dobanzilor, care saptamana trecuta stagnasera la 0 - 2%, a fost cauzata de nevoia de lichiditati a bancilor, care au trebuit sa efectueze platile clientilor la bugetul de stat. De altfel, pragul superior de 14% este cel la care BNR acorda credite bancilor (dobanda lombarda). „Piata valutara a fost linistita, insa jocurile s-au facut pe dobanzi, comenta un dealer.
La fel ca si miercuri, in piata a existat un deficit de lei, care a determinat bancile sa vanda valuta, atat pentru clienti cat si pentru formarea noilor rezerve minime lunare. La nivel international s-a observat o apreciere a monedelor fata de euro, semn ca fondurile speculative au renuntat, cel putin in aceasta perioada, sa se retraga din economiile emergente". Cursul mediu al euro a urcat de la 3,5470 la 3,5476 lei, pe o piata unde tranzactiile s-au rezumat la fluctuatii in culoarul 3,54 - 3,55 lei. Cursul mediu al dolarului a crescut de la 2,8054 la 2,8172 lei, pe fondul aprecierii monedei americane fata de cea europeana.
Paritatea a fluctuat pe pietele internationale intre 1,2562, minimul ultimei saptamani, si 1,2601 dolari. Euro a revenit la pragul de 1,26 dolari in urma publicarii indicelui german Ifo, care masoara moralul managerilor din Germania. Indicele a fost stabilit la 105,6 puncte, fata de 106,8 puncte in iunie, investitorii considerand ca acest nivel indica mentinerea unui ritm pozitiv de crestere a economiei germane, asigurand Bancii Centrale Europene posibilitatea de a majora joia viitoare dobanda de referinta de la 2,75 la 3%.
Piata valutara a fost trecuta ieri in umbra de cea monetara, dobanzile over night