Parerea specialistilor si costurile necesare implementariiParerea specialistilor si costurile necesare implementarii
In mod normal, termoizolarea unei cladiri, vechi sau noi, se face prin anveloparea acesteia cu un strat de material termoizolant la exterior. Exista insa si situatii in care este aproape imposibila realizarea sistemului termoizolant pe exteriorul cladirii (Asociatia de proprietari nu are bani pentru reabilitarea termica a cladirii sau nu cad toti locatarii de acord), iar locatarii, din cauza problemelor cauzate de igrasie, au nevoie urgenta de termoizolarea locuintei. Radu Grigorescu, coordonator tehnic la unul dintre cei mari producatori de materiale termoizolante din Europa, ne-a spus ca in aceste situatii se poate realiza termoizolatia pe interiorul cladirii, dar trebuie respectate cateva principii de baza:
MATERIALE ADECVATE Materialele utilizate la termoizolatii trebuie sa fie special create cu acest scop. Spre exemplu, pentru termoizolarea sufrageriilor sau dormitoarelor, incaperi mai putin expuse la umezeala, se poate folosi cu succes polistirenul expandat. Pentru spatiile expuse la umezeala, cum sunt baile, balcoanele sau bucatariile, se recomanda folosirea polistirenului extrudat. Pentru termoizolarea pardoselilor, polistirenul nu este insa recomandat, Radu Grigorescu recomandand folosirea unui strat de vata minerala insotit de o folie anticondens. In cazul in care folositi materiale termoizolante necorespunzatoare, termoizolatia nu va avea nici un randament.
APELATI LA SPECIALISTI Pe langa materialele de constructii pe care le folositi, trebuie sa fiti foarte atenti si la mesterul care executa lucrarea. Radu Grigorescu recomanda ca lucrarea sa fie excutata de un specialist in domeniu, care sa respecte tehnologia de executie data de proiectantul avizat. O executie incorecta a sistemului termoizolant poate duce la