Cel mai mare obstacol de care se lovesc tinerii intreprinzatori este cu siguranta lipsa banilor. Degeaba ai o idee geniala cu care poti scoate profit, daca nu ai suficiente resurse financiare pentru a porni la drum. In fond, banii sint cei mai importanti atunci cind vrei sa demarezi o afacere. Iar daca nu dispui de un capital propriu, trebuie sa ai citeva indicii care sa te indrume catre sursa de bani. Ghidul Tinarului Intreprinzator, elaborat de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie, ofera suficiente date in acest sens.
Primii pasi catre un credit bancar
Cea mai cunoscuta sursa de finantare este, bineinteles, creditul bancar. Exista insa o problema. Bancile sint reticente in a imprumuta firmele nou infiintate - si asta pentru ca nu au garantia ca vor primi banii inapoi, fie pentru ca societatea respectiva nu ofera garantie, fie nu are experienta necesara. Atentie, insa, atunci cind iti prezinti firma nou-infiintata unei banci. Ea trebuie sa fie pusa in cea mai buna lumina posibila. Iata, asadar, care sint pasii pentru accesarea unui credit bancar. In primul rind, trebuie sa te informezi despre liniile de finantare de la banci, agentii de microcredite sau organizatii non-guvernamentale. Al doilea pas ar fi alegerea institutiei si a liniei de credit in functie de conditiile de finantare. La fel de importanta este si elaborarea planului de afaceri - eventual poti apela la servicii de consultanta. Nu trebuie sa uiti de pregatirea documentelor solicitate la banca, precum si de evaluarea corecta a garantiilor disponibile.
Evident, pentru obtinerea de la banca a unei finantari, intreprinzatorul trebuie sa ofere bancii anumite garantii reale pentru rambursarea creditului. Acestea pot fi imobile, echipamente sau automobile pe care intreprinzatorul sau firma sa le au in posesie si pe care s