Datoriile de peste 124 de milioane de euro, pe care autoritatile sanitare le au pentru produsele medicamentoase, afecteaza in egala masura farmacistii, distribuitorii si producatorii de medicamente de pe piata romaneasca. Totodata, au de suferit si bolnavii. Aceste arierate nu permit unitatilor farmaceutice, distribuitorilor si producatorilor de medicamente sa-si intocmeasca planuri de investitii pe termen lung.
Autoritatile sanitare au datorii catre farmacii, care, la randul lor, nu au de unde sa achite distribuitorilor de medicamente marfa pe care acestia le-au livrat-o. Drept urmare, distribuitorii nu au bani pentru a plati produsele medicamentoase luate de la producatorii de medicamente.
''La ora actuala, in Romania, pentru marii producatori internationali de medicamente nu este un mediu prielnic pentru a investi pe termen lung. Astfel, marile companii asteapta rezolvarea, in primul rand, a problemei datoriilor pe care statul roman le are pentru medicamente, dupa care, probabil, se vor gandi sa deschida si aici fabrici de medicamente.
Totodata, mai trebuie avut in vedere faptul ca, spre exemplu, in urma cu aproape un an, o mare companie internationala si-a inchis reprezentanta din Romania, in prezent operand pe piata romaneasca prin distribuitor local. In acelasi timp, sunt producatori internationali de medicamente, care de la bun inceput, vazand instabilitatea de pe piata, au ales sa opereze prin distribuitori'', ne-au declarat reprezentantii producatorilor internationali de medicamente.
De asemenea, acestia sustin ca ''piata farmaceutica din Romania este lipsita de atractivitate. Preturile la medicamente sunt stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, fiind cele mai mici din Europa. In acelasi timp, excluderea unor medicamente de pe listele cu compensate si gratuite afecteaza si volumul vanzarilor. Deci, nu ai un volum mare de vanzari